Det finns många skadedjur som kan ta sig in i hemmet. Från pälsängrar till vägglöss, myror och annan ohyra inomhus. Vissa är framförallt obehagliga, medan andra kan orsaka problem på byggnaden, tillhörigheter och hälsan. Men det finns förebyggande åtgärder som minskar risken för skadedjur.

Skadedjursbekämpning

Skadedjursbekämpning kan utföras på många olika sätt, beroende på vilka skadedjur det rör sig om och hur situationen ser ut. Vi samarbetar med saneringsföretaget NOMOR, som till exempel arbetar med en åtgärdstrappa för skadedjursbekämpning. Ibland ger de råd och förebygger, men de kan även sätta in mekaniska åtgärder och använda bekämpningsmedel när det verkligen behövs.

Om mögel sprider sig i ditt hus är det svårt att bli av med. Dessutom kan det skada din och din familjs hälsa, genom bland annat luftvägsproblem och hudbesvär. Mögel behöver fukt för att växa. Därför är risken större att svartmögel uppstår i våtrum som badrum.

Undvik ohyra inomhus

Det bästa är att undvika ohyra inomhus, eftersom skadedjursbekämpning kan vara omständligt. Här har vi samlat råd för att undvika att skadedjur breder ut sig i hemmet:

Om du köper med dig livsmedel hem när du är utomlands är det bra att vara uppmärksam så att du inte får med dig kackerlackor.

För att undvika pälsängrar kan du vara noga med att bara lägga undan rena kläder och i största möjliga mån förvara textilier i täta emballage.

Undvik att mata råttorna genom att ha ett lock på soptunnan och städa bort det som faller ner från fågelbord och liknande.

Håll torrt och rent för att undvika silverfiskar. Ytterligare tips är att täta springor och att inte låta böcker, papper eller textilier ligga ute på golvet.

För att undvika mjölbaggar i dina torra livsmedel kan du se till att använda tätt förslutande förpackningar.

För att minska risken att få med dig vägglöss hem i resväskan kan du välja bagage i plast och låta kläder ligga kvar i väskan. Tvätta textilier du har haft med dig på en resa eller köpt på second hand så varmt som möjligt när du kommer hem.

Vill du veta mer?

Undrar du om skadedjursbekämpning ingår i din försäkring? Här gäller dina försäkringsvillkor. Tveka inte att höra av dig om du har några frågor.