Att bli av med mögel och hussvamp kan bli omständligt och dyrt, därför är det naturligtvis en fördel att undvika det helt.

Här har vi samlat råd och information för hur du kan undvika det.

Mögel i hus och badrum

Om mögel sprider sig i ditt hus är det svårt att bli av med. Dessutom kan det skada din och din familjs hälsa, genom bland annat luftvägsproblem och hudbesvär. Mögel behöver fukt för att växa. Därför är risken större att svartmögel uppstår i våtrum som badrum.

Viktigt att veta om hussvamp

Hussvamp trivs i fuktiga utrymmen med dålig ventilation. Till exempel i krypgrunder och källare.

Till skillnad från mögel så luktar inte hussvamp, däremot kan du upptäcka ett lager av pulver som påminner om kakao längs trösklar och lister. I och med att hussvamp växer mycket fort bör du höra av dig till en saneringsfirma så snart som möjligt om du misstänker ett angrepp.

Mögelsanering och sanering av hussvamp

Om du har fått mögel eller hussvamp ska du höra av dig till oss så snart som möjligt, så att vi kan göra en bedömning om din försäkring kan hjälpa till i att åtgärda skadan.

De vanligaste metoderna för mögelsanering är ozon och kemi. Men det går inte alltid att bli av med svartmögel genom att sanera, särskilt på material som redan har brutits ned. Då kan det vara en bättre lösning att byta ut det. Även sanering av hussvamp är ett omfattande arbete som kräver professionella åtgärder.

Undvik mögel och hussvamp

Grundproblemet som möjliggör angrepp av mögel och hussvamp är ökad luftfuktighet. Därför handlar förebyggande arbete om att undvika just det. Du kan bland annat:

  • Installera en fuktmätare för att kunna kontrollera luftfuktigheten i dina utrymmen.
  • Om ett utrymme har hög luftfuktighet kan du installera en avfuktare och/eller förbättra ventilation och dränering.
  • Säkerställ att vattenledningarna inte läcker.
  • Titta till krypgrunden då och då, för att se till att den är torr.
  • Se till att vatten som samlas i hängrännor och stuprör leds bort. Undvik att ha buskar för nära grunden.
  • Lämna lite utrymme mellan källarväggar och saker du förvarar där.

Vill du veta mer?

BSB Försäkringar har funnits i över 100 år. Vi använder gärna den erfarenheten för att svara på dina frågor om hur man gör för att förebygga skador. Hör av dig till din personliga kontakt, eller ring vårt växelnummer för att diskutera skadeförebyggande åtgärder.